Lär dig mer bredband utan bindningstid via denna sammanfattande FAQ.

Är bindningstid och uppsägningstid samma sak?

Nej, bindningstid är hur länge som personen behöver ha abonnemanget innan det kan sägas upp. Förr var det exempelvis vanligt med mobilabonnemang på 12 eller 24 månader. Kunden var därmed bunden till att betala en viss summa varje månad under dessa månader. Om uppsägning genomfördes inom denna tid fick kvarvarande skuld ändå betalas för kommande månader.

Uppsägningstid är hur länge personen måste ha kvar abonnemanget från att uppsägning genomförts. Det kan exempelvis vara ”månaden ut” vilket alltså betyder att kunden betalar för innevarande månad men inte för kommande månad.

Vad är ett bredband utan bindningstid?

Ett bredband utan bindningstid kan sägas upp när som helst. Det finns alltså inte något krav på att personen som använder abonnemanget måste ha det ett specifikt antal månader. Den som inte är nöjd kan därmed säga upp avtalet utan att behöva betala i flera ytterligare månader.

Vad är fördelen med att välja abonnemang utan bindningstid?

Fördelen med bredband utan bindningstid är flexibiliteten som ges. Den som hittar ett bättre alternativ kan enkelt säga upp pågående avtal och byta till detta. Det finns inget som binder upp personen till ett specifikt avtal under längre tid.

Detta innebär även att pressen blir högre på operatörerna att erbjuda riktigt bra service och avtal. I annat fall kommer kunderna snabbt vända sig till dess konkurrenter.

Vad avgör priset?

Förr var ett bredband utan bindningstid billigare än ett utan. Detta eftersom kunden ”blev bunden” till operatören över en längre period vilket därmed kunde premieras med lägre pris. Detta är alltså inte något som påverkar priset i lika stor grad längre. Istället är det framförallt följande som avgör prisnivån:

  • Hastighet (vid fast bredband)
  • Surfmängd (vid mobilt bredband)

Vad innebär att surfmängd får sparas?

På mobila bredband ingår en viss surfmängd varje månad. Det kan exempelvis vara 5 GB eller 10 GB. En del operatörer nollställer surfmängden vilket innebär att kunden alltid börjar med samma surfmängd varje månad. Andra låter kunden spara så att den surfmängd som inte används en månads skjuts över till nästa. På detta sätt kan exempelvis en större mängd surf sparas ihop till en semesterresa eller vid andra tillfällen då extra mycket surf behövs.