Hälsonytt

Inspiration och tips

Börja jobba inom bemanning – Sjuksköterska

Som sjuksköterska är det mycket lätt att få uppdrag av företag inom bemanning. Det finns även flera olika verksamheter inom bemanning som en sjuksköterska har att välja på. En del är helt inriktade på omvårdnadsyrken medan andra är bredare. Så här går det till att få uppdrag:

Sjuksköterska via bemanning

  • Välj bemanningsföretag
   Det finns ett stort antal bemanningsföretag i Sverige. De flesta är inriktade mot en enskild bransch eller ett par branscher. Det kan exempelvis vara handel och logistik, skola och förskola eller vårdyrken. Även om upplägget är ungefär lika så kan det vara bra att jämföra ett par företag och anmäla sitt intresse till de som passar bäst utifrån egna önskemål och behov.
  • Skicka in intresseanmälan
   Nästa steg är att skicka in en intresseanmälan för att jobba inom bemanning. I anmälan anges bland annat utbildning, antal år i branschen, eventuell specialistinriktning och i vilken omfattning som arbete önskas.
  • Referenser, intervjuer och kontroll
   Bemanningsföretag är generellt mycket noga med att kontrollera referenser och att personen verkligen har den kompetens som anges i ansökan. Företaget kan bland annat kontrollera personer i IVO´s register, via ett flertal referenser samt intervjuer.
  • Välj och sök uppdrag
   Efter kontroller kan en sjuksköterska börja jobba inom bemanning. Hur lång tid det tar från att intresseanmälan har skickats in till att arbete kan påbörjas varierar något mellan de olika företagen. Önskas arbete utföras i Norge tar ansökningstiden även längre då motsvarande legitimation i Norge behövs. Eftersom efterfrågan är stor på arbetsmarknaden kan en sjuksköterska välja mellan ett mycket stort antal uppdrag – över hela Sverige. Det kan vara allt från lokala uppdrag på några timmar till uppdrag som sträcker sig över ett halvår på orter långt från hemorten.
  • Företaget hjälper till med allt
   En av fördelarna med att jobba via dessa företag är att de har ”fullservice” för de som jobbar via dem. Det innebär exempelvis att de har all kontakt med arbetsgivaren för att diskutera upplägg, arbetstider, uppdrag och annat medan en inhyrd sjuksköterska bara behöver fokusera på det arbete som ska utföras. Sker arbete på annan ort än hemorten kan företaget även ordna med boende och resa.

Fördelar att jobba inom bemanning

   • Jobba i den utsträckning du vill. Heltid, deltid eller enstaka timmar
   • Få bättre lön än vid anställning
   • Enkelt sätt att prova på olika arbetsplatser
   • Möjlighet att jobba i Norge
   • Ofta med liknande avtal som vid anställning

Välj rätt flyttfirma i Borås för ditt specifika behov

Att flytta är en stor uppgift som är svår att hantera på eget bevåg. Därför är det ofta en bra idé att anlita en flyttfirma i Borås. Det finns dock flera olika aktörer att välja mellan i staden. Mot bakgrund av detta är det viktigt att du hittar den rätta flyttfirman för ditt unika behov. Håll dig bara lugn så ska vi ge dig ett gäng handfasta tips som kan underlätta!

Vi tror nämligen att du redan har gjort egna efterforskningar på ämnet. Du har kanske googlat i din jakt på alternativ att välja mellan? Men det är ju svårt att veta vilken aktör som är den rätta utifrån den information som finns tillgänglig i en sökmotor. Det allra bästa vore om du hade förstahandsinformation från tidigare kunder, allra helst inom din egen bekantskapskrets.

Det näst bästa är dock att få några enkla tips och allmänna råd. Dessa kan du nämligen använda som ett slags rättesnöre när du vill kunna agnarna från vetet. Detta är precis vad du får nedan genom att bara fortsätta läsa!

Så väljer du rätt flyttfirma i Borås med enkla knep

När du vill hitta den bästa flyttfirman för ditt specifika behov bör du göra så här:

 1. Ta reda på vilka flyttfirmor som finns att välja mellan. Vill du flytta inom staden eller kanske en lite längre sträcka? Detta är en faktor att ta hänsyn till när du väljer mellan de olika aktörer som finns. Vissa specialiserar sig nämligen på att flytta kortare sträckor medan andra även utför längre flyttar. Men börja med att ta reda på vilka alternativ du har att välja mellan!
 2. Ta in offerter från åtminstone tre olika företag. Nästa steg är att begära in offerter. Kontakta gärna åtminstone tre företag och be dem att skicka dig en offert!
 3. Analysera offerterna och välj en flyttfirma i Borås. Det sista steget är att helt enkelt gå igenom de olika offerter som du har fått. Därefter väljer du den aktör som du känner dig mest bekväm med att anlita. Priset är förstås en viktigt faktor att ta hänsyn till när du gör ditt val. Det är dock långt ifrån den enda faktorn som spelar roll!

Säkerhetsdörr Stockholm – För en tryggare vardag

För att känna sig tryggare i sitt hem kan man välja att investera i en säkerhetsdörr. Denna hjälper till att hålla hemmet tryggt och säkert både då man befinner sig i det och då man är ute på stan. Många som bor i större städer känner sig tryggare då de investerar i sin säkerhet. Därför är det många som väljer en säkerhetsdörr i Stockholm. Det som är viktigt att komma ihåg är att en säkerhetsdörr inte behöver vara ful för att fungera. Nu kan man köpa säkerhetsdörrar med tidlös och vacker design som är minst lika effektiva.

Olika typer av säkerhetsdörrar

Det finns många olika typer av säkerhetsdörrar i Stockholm och valet bör självklart styras efter behov. Exempel på populära typer av säkerhetsdörrar är:

 • Skräddarsydd lägenhetsdörr
 • Standard lägenhetsdörr
 • Ytterdörr
 • Entréport

Om man bor i lägenhet kan det kännas tryggt att själva porten in i byggnaden är en säkerhetsdörr eftersom detta skyddar alla de boende i huset från diverse faror. Man kan även investera i en säkerhetsdörr för sin individuella lägenhet, och då kan man välja mellan en standarddörr och en skräddarsydd dörr som man själv får bestämma utformning på. För de som bor i hus är det självklart ännu lättare att välja en säkerhetsdörr som är helt och hållet individuellt anpassad och som passar huset perfekt.

Så hittar man rätt säkerhetsdörr i Stockholm

Utöver att man vill ha en säkerhetsdörr som är vacker så ska den även fungera. Det innebär att man bör ha koll på vad en säkerhetsdörr faktiskt ska göra innan man investerar i en. Säkerhetsdörrar har en mängd olika funktioner såsom att stänga ute ovälkomna gäster, skydda mot oljud och skydda mot brand. Självklart bör man satsa på kvalitet eftersom en säkerhetsdörr är en investering man kommer ha med sig och sitt hem över tid.

Design och säkerhet i en perfekt kombination

Säkerhetsdörrar bör ha en stomme av stål för att fungera på bästa sätt, men det hindrar inte att man applicerar en yta av äkta trä. På detta sätt kan man skapa en vacker dörr som samtidigt skyddar på bästa möjliga sätt. Man ska inte behöva kompromissa mellan design och säkerhet utan då man letar säkerhetsdörr i Stockholm bör båda delar vara en självklarhet.

Fem frågor kring bredband utan bindningstid

Lär dig mer bredband utan bindningstid via denna sammanfattande FAQ.

Är bindningstid och uppsägningstid samma sak?

Nej, bindningstid är hur länge som personen behöver ha abonnemanget innan det kan sägas upp. Förr var det exempelvis vanligt med mobilabonnemang på 12 eller 24 månader. Kunden var därmed bunden till att betala en viss summa varje månad under dessa månader. Om uppsägning genomfördes inom denna tid fick kvarvarande skuld ändå betalas för kommande månader.

Uppsägningstid är hur länge personen måste ha kvar abonnemanget från att uppsägning genomförts. Det kan exempelvis vara ”månaden ut” vilket alltså betyder att kunden betalar för innevarande månad men inte för kommande månad.

Vad är ett bredband utan bindningstid?

Ett bredband utan bindningstid kan sägas upp när som helst. Det finns alltså inte något krav på att personen som använder abonnemanget måste ha det ett specifikt antal månader. Den som inte är nöjd kan därmed säga upp avtalet utan att behöva betala i flera ytterligare månader.

Vad är fördelen med att välja abonnemang utan bindningstid?

Fördelen med bredband utan bindningstid är flexibiliteten som ges. Den som hittar ett bättre alternativ kan enkelt säga upp pågående avtal och byta till detta. Det finns inget som binder upp personen till ett specifikt avtal under längre tid.

Detta innebär även att pressen blir högre på operatörerna att erbjuda riktigt bra service och avtal. I annat fall kommer kunderna snabbt vända sig till dess konkurrenter.

Vad avgör priset?

Förr var ett bredband utan bindningstid billigare än ett utan. Detta eftersom kunden ”blev bunden” till operatören över en längre period vilket därmed kunde premieras med lägre pris. Detta är alltså inte något som påverkar priset i lika stor grad längre. Istället är det framförallt följande som avgör prisnivån:

 • Hastighet (vid fast bredband)
 • Surfmängd (vid mobilt bredband)

Vad innebär att surfmängd får sparas?

På mobila bredband ingår en viss surfmängd varje månad. Det kan exempelvis vara 5 GB eller 10 GB. En del operatörer nollställer surfmängden vilket innebär att kunden alltid börjar med samma surfmängd varje månad. Andra låter kunden spara så att den surfmängd som inte används en månads skjuts över till nästa. På detta sätt kan exempelvis en större mängd surf sparas ihop till en semesterresa eller vid andra tillfällen då extra mycket surf behövs.

Därför bör du beställa catering i Stockholm

Det är en stor och tuff uppgift att arrangera ett evenemang. Denna process innefattar allt från planering till att faktiskt vara värd för eventet. Det finns mängder av saker som behöver utföras och alltsammans ska göras på en begränsad tid. Därför bör du beställa catering i Stockholm om du inte känner att du har tid eller möjlighet att själv sy ihop det logistiska kring maten.

För ett evenemang ska i slutändan vara ett roligt och njutbart tillfälle. Detta gäller såväl på själva dagen som under de dagar som leder fram till eventet. En viktig del i planeringen inför ett event har såklart med maten att göra. Du behöver bland annat ta reda på hur många personer som ska betjänas och vilken slags mat du vill servera. Dessutom behöver du förbereda maten, servera den och städa upp efteråt.

Det låter förstås som en hel del jobb som du kanske egentligen inte vill göra. Däremot är det en uppgift som en cateringfirma ju faktiskt lever för att utföra. Nedan går vi igenom ett antal goda anledningar att ta professionell hjälp med maten i samband med ditt nästa evenemang.

3 anledningar att köpa catering i Stockholm

Dessa är de främsta anledningarna till att köpa catering i Stockholm istället för att själv göra allt jobb:

 • Mindre stress. Som vi redan har varit inne på kräver planeringen och förberedelserna en hel del tid och möda. För att du ska kunna göra ett evenemang komplett och minnesvärt ska många pusselbitar falla på plats. En cateringfirma kan hjälpa dig att planera för en av de viktigaste delarna, nämligen maten. Detta gör att du själv slipper stressa lika mycket inför och under själva eventet.
 • Du sparar tid. När du köper professionell catering i Stockholm behöver du inte planera, tillaga och servera maten. Du kan ju bara föreställa dig hur mycket tid du kan göra på att slippa denna del av arbetet! Du behöver då inte ta reda på vilken mat du ska tillhandahålla, åka och handla maten, tillaga den i flera timmar och sedan servera den. All den tid du sparar kan du istället lägga på andra delar av evenemanget.
 • Du kan erbjuda en mångsidig meny. Till skillnad från dig själv är en cateringfirma proffs på mat. De kan därför hjälpa dig att tillhandahålla en mångsidig meny istället för en enformig sådan. Det gör att dina gästers behov och preferenser kan tillgodoses.

Ett stambyte i Stockholm tar längre tid än vad du tror

En vanlig fråga som de företag som arbetar med att utföra stambyte i Stockholm får är hur lång tid arbetet tar. Detta är dock en mer komplicerad fråga än vad man kanske tänker sig. Från start till mål tar det också längre tid än vad du förmodligen tror. Här berättar vi om tidslinjen för hela processen och varför lägenhetsinnehavare uppfattar att det går fortare än vad det faktiskt gör.

Faktum är nämligen att ett stambyte är en ganska utdragen process som tar cirka 1-2 år. Exakt hur lång tid det tar beror helt och hållet på vilken del i processen man kikar på. Under resans gång kan det dessutom ske olika händelser som försenar arbetet med att byta stammarna.

Så ser processen kring ett stambyte i Stockholm vanligtvis ut

Som vi redan har varit inne på är processen att byta stammarna ganska utdragen. Processen kring ett stambyte i Stockholm ser vanligtvis ut ungefär så här:

 • Hyresfastighet: åtgärden behöver godkännas. Om bytet av stammarna sker i en hyresfastighet behöver hyresgästerna först godkänna åtgärden. Innan detta har gjorts kan inte arbetet påbörjas. Och om antalet hyresgäster som godkänner åtgärden inte är tillräckligt stort kan det hela dra ut på tiden. Hyresvärden kan då behöva ansöka hos hyresnämnden om att genomföra renoveringen ändå.
 • Bostadsrättsfastighet: åtgärden behöver beslutas. Om stambytet istället ska ske i en bostadsrättsfastighet behöver ett beslut om åtgärden tas på en årsstämma. Detta är det vanligaste sättet att inleda denna process. Men om majoriteten av medlemmarna i föreningen skulle motsätta sig åtgärden kan även denna process bli utdragen. Likt fallet med hyresfastigheten kan hyresnämnden behöva kopplas in för att få hjulen att börja snurra.

Därför tar det ofta ett år eller två från det att ett beslut om åtgärden tas tills dess att den verkställs. Men för dig som hyresgäst eller ägare av en bostadsrätt är den mest påtagliga delen av processen den rent praktiska. Renoveringsarbetet tar i regel cirka 6 till 8 veckor att utföra. Detta är alltså den tid som leverantörens hantverkare behöver ha åtkomst till din lägenheten för att kunna byta stammarna.

American Institute of Chemical Engineers – (AIChE)

American Institute of Chemical Engineers (AIChE) är en internationell yrkesorganisation som arbetar för att främja kemiteknik. AIChE grundades 1908 och är en icke vinstdrivande yrkesorganisation som har till uppgift att etablera och upprätthålla yrkesmässiga relationer mellan utbildade yrkesverksamma inom kemiteknik.

I samarbete med högskolor, universitet, andra yrkesorganisationer och tekniska industrier främjar American Institute of Chemical Engineers (AIChE) kunskapen om kemisk teknik. Föreningen erbjuder kurser i kemiteknik och forskarutbildning. Läs vidare och ta reda på vad sällskapet har att erbjuda.

American Institute of Chemical Engineers (AIChE) erbjuder ett antal yrkesutvecklingsprogram för studerande med examen och grundutbildning. AIChE genomför också ett antal workshops och seminarier i syfte att sprida information och kunskap. Ett av de seminarier som samfundet genomför är Association of Independent Chemical Engravers and Engineers (AICCE) Annual Meeting. Denna workshop är utformad för att samla ett antal kemitekniker från hela världen och ge dem möjlighet att utbyta information och nå samförstånd om en rad olika ämnen som rör oberoende certifiering, licensiering och medlemskap.

American Institute of Chemical Engineers Research Training Program

Ett annat program som AICFE erbjuder är American Institute of Chemical Engineers (AIChE) Research Training Program. Detta program är idealiskt för dem som vill förbättra sina färdigheter och avancera sin utbildning. Programmet hjälper studenterna att välja från ett omfattande utbud av valbara ämnen och förbereder studenterna för att delta i avancerade forskningsprojekt.

Programmet ger också studenterna färdigheter att analysera och tolka vetenskapliga data, kommunicera effektivt, utforma och genomföra effektiva processer och materialhanteringsmetoder, utvärdera säkerhets- och trygghetssystem, förbereda regleringsdokument och förstå de senaste säkerhets- och skyddsbestämmelserna.

Som tidigare nämnts erbjuder AIChE yrkesutvecklingsprogram för studerande på forskarnivå och på grundnivå. American Institute of Chemical Engineers Professional Organization (AICBE) erbjuder dock även två andra yrkesorganisationer som kan vara till stor nytta för kemiingenjörer utanför deras arbete.

Chemical Engineers International

American Association of College Engineers och Chemical Engineers International är nationellt erkända och högt ansedda yrkesorganisationer. Båda dessa organisationer har olika fokus olika medlemmar på olika karriärvägar. American Association of College Engineers fokuserar på att erbjuda utbildningsmöjligheter för studenter, medan Chemical Engineers International fokuserar på professionell utveckling.

Association of Contractors and Engineers (ACE) är en förening som arbetar för att förbättra kvaliteten på byggnadsarbete och för att hantera projekt för företag. Medlemmarna i denna förening har möjlighet att delta i konferenser, utbyta information och workshops samt träffa ledningen och andra medlemmar i olika yrkesfrågor. Det finns också en organisationskommitté som består av en representant från varje region i landet.

Chemical Engineers Education Program

American Institute of Chemical Engineers Education Program (AICEE) är ett samarbete mellan American Institute of Chemical Engineers och American Council for Construction Education (ACCE). Alla kurser som erbjuds i detta program är utformade av kända professorer och ingenjörer.

Den läroplan som erbjuds av detta program är relevant för området kemiteknik. Programmet ger eleverna möjlighet att delta i praktiska projekt, utbyta idéer och erfarenheter och skaffa sig nödvändiga praktiska kunskaper. Alla studenter i programmet får ett diplom efter att ha klarat ett omfattande skriftligt prov. Programmet lyfter fram föreläsningar om principer för termodynamik, kinetik samt elektricitet och magnetism.

American Institute of Chemical Engineers Global Network ger internationell tillgång till ett internationellt nätverk av kemiingenjörer. Nätverket har kontor i mer än 100 länder över hela världen. AICFE erbjuder onlinekurser och seminarier som kan följas av personer över hela världen. Alla kurser är utformade av kända lärare och instruktörer från toppforskningscentra i världen. AICFE erbjuder fyra specialiseringar: Cyber Security, Industrial Engineering, Biotechnology och Nanotechnology.

American Institute of Chemical Engineers (aiche) är ett av de ledande institut i USA som erbjuder kurser i kemiteknik. Aiche hjälper studenterna att skaffa sig nödvändiga kunskaper inom nanoteknik och närliggande områden. Aiche är också en av de ackrediterade högskolor i USA som ger examen inom ingenjörsvetenskap. Studenter som har avslutat sin examen från aiche-institutet är berättigade till olika karriärmöjligheter.

American Fuels and Petrochemical Manufacturers – AFPM

American Fuel and Petrochemical Manufacturers, även känd som AFPM, är en amerikansk branschorganisation som grundades 1902 som National Petroleum Association, som dess första branschorganisation. AFPM är en av de tre stora branschorganisationer som företräder amerikanska oljeraffinaderier och kemiska tillverkare.

Förutom sin roll som handelsorganisation fungerar American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM) också som en lobbygrupp mot federal energi- och miljöpolitik. Den var ansvarig för det framgångsrika nederlaget för Energy Policy Act från 1974, som krävde att den federala regeringen skulle granska oljeutsläpp som hade inträffat i Mexikanska golfen.

American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM) online

Som framgår av AFPM:s webbplats är AFPM:s huvudfunktion ”expertis inom energi och bränslen”. Detta är en bra beskrivning av vad organisationen faktiskt gör, men det finns ett antal frågor om dess tjänster som skulle hindra den från att ingå i en jämförelse av bränslen och bensin. På AFPM:s webbplats listas till exempel tjugonio olika företag som tillverkar bensin, diesel och naturgas. De tio största medlemmarna i AFPM är Shell, Conoco, Exxon-Mobile, Apache, Union Carbide, Duke, Concho, Enterprise, AT&T, Wal-mart och Kinder Morgan. Alla dessa företag tillverkar bensin, diesel och naturgas med hjälp av samma processer och liknande leveransmetoder.

Ångkompressionsprocess

Skillnaden mellan de produkter som tillverkas av dessa företag är i de flesta fall liten. De använder liknande teknik i produktionen, men det är ungefär allt. Medan Shell till exempel producerar bensin med hjälp av en ångkompressionsprocess som använder miljontals liter högtrycksvatten per producerat fat, använder företaget en annan tillverkningsprocess för diesel och för naturgas som är mycket mer bränsleeffektiv. Om vi å andra sidan vill göra en bränslejämförelse bör vi inte bara titta på skillnaderna i tekniker, utan även på skillnaderna i produkternas specifikationer.

Dessutom måste alla amerikanska bränslen genomgå en komplicerad federal regleringsprocess av American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM) innan de kan släppas ut för försäljning eller konsumtion. EPA fastställer regler och riktlinjer för bränsleproduktion, och alla bränslen måste uppfylla byråns regler innan de kan säljas för konsumtion. Därför är det så viktigt att ta hänsyn till bränslespecifikationerna när man jämför olika bränslen. EPA reglerar inte bara hur mycket och hur ofta produkten måste raffineras, utan fastställer också den maximala säkra volymen för ett visst bränsle, bränsletätheten för ett visst bränsle och bränsletätheten för standardbensin. Alla blandningar kommer inte att uppfylla alla dessa bestämmelser.

Det är också viktigt att notera att EPA och American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM) upprätthåller en förteckning över svavelrelaterade kemikalier som måste ingå i gas- och dieselbränslen. Dessa kemikalier står tillsammans för en betydande andel av de utsläpp som kommer från olje- och gasindustrin. Dessa kemikalier klassificeras som ”luftföroreningar från marken” eller GSA. Detta innebär att de produceras under själva produktionen av själva bränslet. Många av de högre specialblandningarna har lägre svavelhalt än de flesta standardblandningar, men inte alla.

Förutom GSA-bestämmelserna finns det ytterligare en uppsättning standarder som amerikanska fordonstillverkare måste uppfylla om de vill sälja sina fordon i USA. Dessa utsläppsnormer infördes av EPA och kallas ”bränslesnormer” i American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM). Några av de kriterier som bränslekontrollerna måste uppfylla är minskade utsläpp från avgasröret, minskad värme i förbränningsmotorer och minskad efterfrågan på fossila bränslen. Alla amerikanska fordon måste också uppfylla utfasningskraven för tunga fordon. Lastbilar och bussar behöver till exempel inte längre vara tillverkade med ett hydrojettsystem, så de kan inte längre användas i det här landet.

Den globala uppvärmningen

Det är viktigt att förstå att användningen av ett amerikanskt bränslefordon bidrar till den globala uppvärmningen. Amerika är en av de främsta bidragsgivarna till detta problem. Bilar och lastbilar producerar ungefär 15 procent av världens koldioxidutsläpp, enligt miljöskyddsbyrån. Dessutom kommer samma föroreningskälla från förbränning av fossila bränslen. När det brinner avger dessa utsläpp mycket värme, vilket värmer upp jordens yta. Ungefär hälften av denna värme kommer från själva förbränningsprocessen, så ju mer bränsle du stoppar i ditt fordon, desto värre blir din påverkan på miljön.

Många människor är oroade över vårt beroende av utländsk olja och den höga kostnaden för bränsleförbrukningen i USA. Att spara på bränsle är dock också en liten del av den totala energibesparingen. Det uppskattas att en halvering av bensinkonsumtionen skulle spara USA cirka två miljarder kilowatt elektricitet varje år. Om alla förare i landet följde dessa normer skulle minskningen av utsläppen av växthusgaser vara enorm menar American Fuel and Petrochemical Manufacturers (AFPM).

Acoustic Emission Testing (AET)

Acoustic Emission Testing (även kallad AET) är en oförstörande provningsteknik som bygger på att ljudvågor skapas genom en plötslig kraftfördelning på ett fast föremål. När en maskin utsätts för en extern källa, som en förändring i temperatur, belastning eller tryck, orsakar detta att akustisk energi frigörs i form av ljudvågor, som sprids från ytan till vilken plats som helst i systemet och hörs när angränsande föremål träffas av vågorna.

Ett stort antal olika testmetoder används för testning av akustisk emission, som alla ger olika resultat. En av de vanligaste metoderna är Acoustic Emission Testing (AET), som är särskilt användbar för att analysera beteendet hos rörliga kroppar.

Acoustic Emission Testing (AET) mångsidigt

Det finns många unika användningsområden för AET inom flyg- och försvarsindustrin. På grund av sin känslighet har testning av akustiska emissioner (aet) använts för att lokalisera källor till luftföroreningar, för att hitta brister i komplexa konstruktioner och för att fastställa flygplansdäckens skick. Acoustic Emission Testing (AET) mångsidiga karaktär gör att den kan användas i en rad olika miljöer, inklusive militära operationer och kommersiella tillämpningar. AET:s flexibla prestanda har till och med använts i vissa konsumentprodukter, t.ex. babyvakter och hörapparater.

För många företag och organisationer är fördelarna med testning av akustiska emissioner uppenbara. Oavsett om du behöver data för produktutveckling, kvalitetssäkring, tillverkning eller inspektion kan testutrustning hjälpa dig att hitta problem innan de blir kostsamma problem. Genom att möjliggöra tidig upptäckt av defekter kan kostnaderna kontrolleras och vinsten ökas.

Dessutom kan den omfattande datainsamling som sker med hjälp av AET möjliggöra bättre och mer exakta resultat, vilket minskar risken för felaktiga tester och därmed ökar sannolikheten för lyckade resultat. Hörbara och visuella resultat kan också ge viktiga ledtrådar om konstruktioners och andra materials integritet, vilket leder till starkare byggnadstillämpningar och effektivare processer med Acoustic Emission Testing (AET).

Vad är testning av akustisk emission AET?

AET fungerar genom att tillämpa en uppsättning mätinstrument, så kallade tryckinstrument, på alla områden där det finns en bullerkälla, t.ex. i flygplansmotorer, raketuppskjutningar eller rörliga maskinkomponenter. Dessa instrument mäter den omgivande, luftburna och ytliga akustiska emissionen, trycket eller andra egenskaper hos ljudvågorna med hjälp av en mängd olika mätningar och tekniker.

När mätningarna är gjorda bearbetas uppgifterna med hjälp av sofistikerad datorprogramvara och analyseras för att identifiera störningskällans egenskaper. Utifrån denna information kan forskare och ingenjörer hitta metoder för att minska störningen, förbättra prestanda och identifiera källor till framtida påfrestningar.

För att förebygga framtida stressrelaterade problem måste man naturligtvis hitta metoder för att upptäcka källan till förändringar i ljudemissionerna innan de blir betydande problem i din produktion och verksamhet. En mängd olika tekniker används för att upptäcka dessa störningar, men högupplösande bildteknik är vanligtvis mest effektiv. Det finns flera avbildningsmetoder och tekniker tillgängliga för testning av akustiska emissioner. Några av de vanligaste är fasavbildning, piezoelektrisk avbildning och hålrumsavbildning. I den här artikeln diskuteras kortfattat betydelsen av var och en av dessa olika avbildningstekniker.

 • Metoder för testning av akustisk emission som inkluderar fasavbildning bygger på principen om detektion av reflekterat ljud. I huvudsak innebär principen att ljudvågor används för att bestämma vinklar, tjocklekar och läge för eventuella sprickor i en Acoustic Emission Testing (AET).
 • Metoden fungerar bra för sprickor som är belägna nära AET:s kant eftersom ljudvågorna kommer att framträda som en tunn linje och inte kommer att spridas eller knaka, vilket ofta är fallet nära sömmen mellan två plåtar. Fasavbildning kan dock inte identifiera termisk expansion och kontraktion, som kan inträffa samtidigt eller nära varandra.
 • Termisk expansion och kontraktion är därför inte synliga med fasbild. Men om termisk expansion och kontraktion upptäcks är fasavbildning den bästa provningstekniken för dig att använda.

Passiva mätmetoder

Piezoelektrisk och kavitetsdetektering bygger på passiva mätmetoder. Medan denna metod enbart bygger på ett materials piezoelektriska egenskaper mäts håligheter med hjälp av akustiska vågor. Håligheter orsakar betydande problem med överföringen av akustiska vågor när de tillämpas på strukturer av metall eller plast, så dessa instrument används bäst på metaller och plaster. Dessa instrument har också den fördelen att de har mycket hög känslighet, vilket gör dem effektiva för att upptäcka många typer av mekaniska oegentligheter. Om mätningen av bristerna gör det möjligt att avgöra om ett materials transmission påverkas av spänningar orsakade av termisk expansion och kontraktion eller inte, kan du vara säker på att felet inte är en del av den ursprungliga konstruktionen och därmed inte kommer att orsaka betydande problem.

Destruktiv provning med Acoustic Emission Testing

Icke-förstörande provning bygger på utrustning och tekniker för destruktiv provning med Acoustic Emission Testing (AET). Den här typen av provning förlitar sig på ljudvågor för att eliminera brister, spänningsrevor och andra oegentligheter som kan uppstå i alla material med tiden. Eftersom den enbart bygger på ljudvågor bygger icke-förstörande provning på teorin om piezoelektricitet. När man tänker på piezoelektricitet tänker man på små strängar som fästs på leksaker och som vibrerar och orsakar de mjukaste ljudvågorna som är möjliga, eller hur? Samma teori gäller även för testning av akustisk emission, vilket gör det möjligt för forskarna att eliminera spänningsfragment och andra oegentligheter utan att skada integriteten hos själva materialet.

Alternating Current Field Measurement – ACFM

Alternating Current Field Measurement (ACFM) innebär mätning av magnetfält med växelström, ACFM, är en icke-förstörande provningsmetod för att mäta och hitta diskontinuiteter i metalliska ytledare. Den utvecklades från de äldre metoderna för virvelströmsmätning och fungerar bättre på legeringar, både icke-järnhaltiga och järnhaltiga. Den kan också användas för att konstruera och bygga generatorer och motorer.

Alternating Current Field Measurement (ACFM) står för växelströmsmagnetisk fältmätning. En tunn mätare placeras över den ledande yta som ska testas och en omkopplingsspole eller magnet används som växelströmsomkopplare. När omkopplingsspolen skjuts in i fältet inducerar den elektriska laddningar som mäts av den ledande anordningen. Detta är en enkelriktad process, eftersom den applicerade spänningen endast induceras av den rörliga tråden och inte behöver förstärkas. Det långa svaret är att ACFM mäter styrkan hos det inducerade magnetfältet på ytan, och det uttrycks i ohm.

Alternating Current Field Measurement (ACFM)

ACFM-mätningar kan utföras på vilken yta som helst, eftersom de inte behöver vara tillräckligt stora för att kräva vakuumtätning. Metaller med låg densitet som aluminium, koppar, mässing, bly och rostfritt stål kan användas för ACFM-applikationer. Det har gjorts många framsteg när det gäller beläggningar för Alternating Current Field Measurement (ACFM) som gör det möjligt för mindre system att använda dem mer effektivt.

En av de vanligaste användningsområdena för ACFM är inom flygindustrin där sprickor i metallprodukter kan indikera fel i aerodynamiska konstruktioner. Faktum är att det amerikanska flygvapnet har använt ACFM-konceptet i många år. ACFM används också av den kanadensiska militären, där de använder konceptet med låg motståndskonstruktion för många av sina flygplan. Förenta staternas flotta använde ursprungligen ACFM som ett sätt att bestämma tjockleken på en ubåts skrov, men i och med elektronikens intåg och bättre värmekontroll ersatte flottan så småningom den traditionella metoden för att mäta djupet på en ubåt med den elektroniska metoden. För militären används ACFM-metoden fortfarande idag.

Förståelse för ACFM NDT-teknik

Ett annat populärt användningsområde för Alternating Current Field Measurement (ACFM) är marknaden för elektriska inspektioner. Eftersom elektriska kretsar består av nästan 100 % ledande material kommer de naturligtvis att uppvisa en viss böjning. En kvalificerad besiktningsingenjör måste kunna identifiera var dessa böjningar finns på komponenten eller panelen för att kunna avgöra om kretsen är lämplig att använda och säker att installera.

ACFM-sonder

ACFM är ett bra kort svar på denna fråga, eftersom det lätt kan användas för att inspektera paneler och komponenter av alla former, storlekar och tjocklekar. Dessutom kan tjockleken på en ACFM-sond enkelt justeras till den önskade nivån, vilket gör det möjligt för inspektörer att säkert inspektera hela området utan att använda sig av för mycket utrustning.

Alternating Current Field Measurement (ACFM) kan också tillämpas på icke-ferritiska metaller som järn och rostfritt stål där en mycket känsligare sond behövs. Några små exempel på icke-ferritiska metaller där ACFM ofta används är dörrgångjärn, kondensationshållare för luftkonditionering och rörtätningar. Eftersom tillämpningen enbart bygger på mekaniska data för att bestämma komponentens tjocklek finns det vanligtvis inga andra faktorer som behöver beaktas. Detta innebär att en icke-ferritisk metall kommer att ha samma värden som ett terrifiskt prov.

Den mest använda ACFM NDT-tekniken är magnetpartikelinspektion. Den primära komponenten i denna inspektionsteknik är användningen av magnetiska partiklar. Detta innefattar stora och små magnetfält samt inriktningen av atomerna inom magnetfältet. Mindre magnetiska partiklar kan ofta upptäckas med hjälp av en mätanordning för växelströmsfält. Detta beror på att de små magnetfälten tenderar att upphäva varandra och upphäva det större fältets effekt på atomerna, vilket ger en nollsummesignal. Eftersom användningen av ACFM nDT-teknik kräver användning av mycket noggrann och mycket känslig utrustning kan den vara ganska dyr.

Även om denna ACFM nDT-teknik ger önskad information om materialets permeabilitet och den nivå av påfrestning som det kan motstå, är den inte utan begränsningar. Till exempel kan en extremt mjuk metall som mässing generera höga växelströmsflöden. På grund av detta kan AC FM-resultaten inte alltid beskriva ett materials förmåga att motstå påfrestningar. Om ett materials sprickor utvecklas längs sprickans exponerade kanter kommer detta inte att påverka Alternating Current Field Measurement (ACFM) resultatet.

Sida 1 av 4

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén