Hälsonytt

Inspiration och tips

Hemvård vid infektion

Hemvård vid infektion

Åtskilliga sjukdomar kan behandlas utan att man behöver uppsöka läkarvetenskapen. Detta har medfört ett ökat intresse för att även kunna diagnostisera sjukdomar genom tester i hemmet. Genom åren har det förekommit en rad olika testredskap för att kunna säkerställa huruvida man fått en infektion, reaktion eller någonting annat. Det finns nu självtest för att hitta klamydiainfektioner vilket drabbat många. Även om behandlingen vid en infektion är smärtfri och enkel, är det viktigt att man testar sig om minsta risk finns. Klamydiatester finns att införskaffa digitalt och det skickas hem direkt till brevlådan. På så vis behöver man inte boka tid eller kontakta vårdcentralen för att se om man drabbats. Vid klamydia finns en rad följdsjukdomar och tillstånd man kan undvika genom att snabbt påbörja en behandling. Ju tidigare man är desto bättre.

Informera

Den som har fått klamydia behöver informera alla som kan ha blivit smittade. Görs inte detta finns risken att allt fler drabbas och går med sjukdomen i kroppen för länge. I och med att klamydiatest inte kräver någon tid på vårdcentralen är det enklare än tidigare att se om man behöver vård eller inte. Skulle man ha drabbats kan man omgående vända sig till vården för att påbörja behandlingen. Ett klamydiatest man gjort hemma är vanligtvis mycket bra och har väldigt liten feldecimal. Om man inte är smittad trots att man fått höra att man utsatts för klamydia, är det inte fel att göra testet vid ytterligare ett tillfälle för att säkerställa att man inte fått infektionen.

Det är relativt nytt att man kan testa sig för dessa sjukdomar och utbudet tester är därför inte så stort ännu. Det finns dock ett par olika försäljare på nätet som tillhandahåller dessa självtester. Är man i behov av att även testa sig för andra sexuellt relaterade tillstånd finns ytterligare något som kan beställas. Vanligtvis förekommer hemtester för en uppsjö olika besvär. Genomgående bör man dock vara noga med att det finns en riktig avsändare och att testerna anses tillräckligt bra för att de skall kunna fungera som garant för resultatet.

Avger din cykelbelysning tillräckligt mycket ljus?

Avger din cykelbelysning tillräckligt mycket ljus?

Hur väljer man egentligen rätt cykelbelysning? Här går vi igenom en av de viktigaste faktorerna för att hitta den bästa belysningen för dig som pendlar med din cykel – ljusstyrkan.

Den optimala cykellampan är tillräckligt ljus för att kunna ses och se med, men den bör inte avge ett så pass starkt sken att den bländar dina medtrafikanter. Cykellampors ljusstyrka mäts i lumen, där 300 lumen bör vara det lägsta som du använder när du pendlar i mörkret. För att sätta det hela i perspektiv kan vi nämna att en bills halvljus (endast ena sidan) ligger på omkring 700 lumen medan helljuset ligger på cirka 1 200 lumen.

Justera din cykelbelysning utifrån ditt behov

Målet är inte heller att ha en cykelbelysning med så starkt ljus som möjligt. Mellan 300 och 500 lumen räcker vanligtvis utmärkt för dig som pendlar i stadsmiljö. Vissa cykellampor har dock flera inställningar, vilket gör att du till exempel kan ha belysningen på omkring 400 lumen och vid behov öka ljusstyrkan till 1 000 lumen. Om du cyklar i terräng i becksvart mörker utan andra trafikanter kan det vara en god idé att införskaffa en sådan cykelbelysning.

Även om 300 lumen ofta är tillräckligt ljust kan det vara bra att ha en extra cykellampa med extra ljusstyrka för användning vid behov. En cykellampa på cirka 700 lumen med flera olika lägen kan vara utmärkt att ha när man pendlar till jobbet på sin cykel, för att sedan ge sig ut i MTB-spåret.  De olika lägena som cykellampor av hög kvalitet erbjuder ger dig helt enkelt möjligheten att använda högsta möjliga ljusstyrka när du behöver den, och använda betydligt lägre ljusstyrka när du inte längre är i behov av lika starkt ljus och inte vill blända andra människor.

Cykelbelysning av hög kvalitet har vanligtvis flera olika lägen såsom låg, hög, blinkande och stadig belysning. Dessa lägen kan även förlänga din cykellampas batteritid. Blinkande ljus är för att bli sedd medan stadigt ljus är för att se med. Du kan med fördel ha en cykellampa för respektive syfte, även om de flesta cyklister nöjer sig med en lampa.

Olika sorters skägg

Olika sorters skägg

Skägg är återigen på modet och trendigare än någonsin! Alla från hipsters till snobbar har skägg och det passar till alla olika stilar som finns! Idag kan man se pojkar som bara är 17 år med hårväxt i ansiktet och även äldre herrar som är 70+ som låtit sig växa ett skägg. Skägget har blivit en symbol för stilrenhet och modemedvetenhet. Det är inte längre något vildvuxet och ohygieniskt. Dagens moderna män tar hand om sin hårväxt i ansiktet, till och med mer än själva håret på huvudet! En produkt som används för att ta hand om sitt skägg är skäggolja. Och att ha skägg innebär inte att alla se likadana ut. Det finns tusentals stilar att välja mellan och man kan välja det som man tycker passar en själv mest. Här listar vi några av de tusentals stilarna som finns!

Vilket skägg har du?

Skägg kommer i alla storlekar, former och stilar. Den mest vanliga formen är “Classic Fullbeard”. Precis som namnet säger så innebär denna stilen att man låter skägget växa överallt och inte trimmar på några speciella ställen: På kinderna, halsen, hakan och över läppen. En variant på det här skägget är “Old Dutch”. Den här stilen är likadan som “Classic Dutch”, bara att man rakar av håret som finns över läppen. En tredje skäggvariant är “Balbo”. “Balbo” kallas ibland också getskägg. Man har hårväxt vid haken och över läppen och inte vid sidan av munnen. Om man dessutom låter håret växa vid sidorna om munnen så att det bildas som en ram runt munnen så kallas det “Shaft Beard”. Smaken är som sagt som baken. Så beroende på vad du vill säga om dig själv, så kan du, med tur i skäggväxten, få till precis den formen som speglar dig.

Styling av skägg: Skäggolja

Oavsett vad för stil man har på sitt skägg, hur ens hårväxt är och hur långt skägget är så måste man ta hand om sitt skägg. Det finns flera märken som producerar alla möjliga produkter som gör magi för din ansiktsbehåring. Skäggolja stylar både ditt skägg till den formen du vill ha och tar hand om håret. Ett alternativt som ger dig flera fördelar med andra ord. Produkten ger fukt och näring till både skägget och huden under. Om man använder skäggolja dagligen så undviker man klåda, irritation, och flagnad hud i skäggbotten. Och man får ett snyggt skägg på köpet!

Vad är kostnaden för hårtransplantation – är det värt det?

Vad är kostnaden för hårtransplantation - är det värt det?

För personer med håravfall, kan ett löfte om att återfå sitt hårfäste med hjälp av en hårtransplantation verka alltför bra för att missa. Kostnaden är en stor faktor när man överväger en hårtransplantation. I själva verket är det en av de avgörande faktorerna för många män och kvinnor om de överhuvudtaget ska gå vidare med proceduren. 

När människor först får höra kostnaden av en hårtransplantation tenderar en del att bli förvånade. Det är dock viktigt att notera att en hårtransplantation är ett kirurgiskt ingrepp och inte bara en tillfällig kosmetisk lösning som en peruk eller ett hår och hårbotten. Det kan alltså löna sig i längden och ge ett mer långvarigt resultat.

Tänk på

Att en hårtransplantation inte är en permanent behandling för att motverka ytterligare håravfall.

Det är en behandling som innebär att flytta hår, alltså inte att bota. Det kan alltså behövas ytterligare transplantationer från andra områden på huvudet som inte berörts av ingreppet. Detta bör du ta med i beräkningen av kostnaden och förväntningarna på resultatet.

Man bör dock tänka på att rent kosmetiska lösningar kräver underhåll, medan transplantation av hår är en engångsföreteelse för de flesta. Vissa patienter väljer dock att ha en andra eller tredje transplantation baserat på deras mängd håravfall och personliga preferenser, storleken på deras första förfarande och mål med utseendet. Men för många är en procedur allt som behövs för att permanent kunna återställa förlorat hår. Detta är det sanna värdet av ingreppet.

Kostnad

Kostnaden för en hårtransplantation är alltifrån 40 000 kr och upp mot 150 000 kr. Detta är ju självklart helt beroende på hur omfattande ingreppet är. Viktigt är att du konsulterar med kliniken om vad som krävs för ett optimalt resultat och då kan också pristet fastställs för ingreppet så att det inte kommer några överraskningar i slutändan.

Ett lyckat resultat beror på konsultationen. Så det är viktigt att du som patient läst på innan och förstått vad resultatet kommer att bli för att inte bli besviken.

Åka utomlands

Idag har det blivit mycket populärt att åka utomlands för att göra hårtransplantation. Det kan bli både billigare och du får en semester med på köpet. Kolla dock upp kliniken och försäkringen innan så att det inte blir omkostnader som du inte räknat med.

Gör research och ta reda på de bästa klinikerna med bäst resultat. Det är i slutänden dina pengar och ditt utseende som det handlar om.

Gå ner i vikt med hjälp av kosttillskott

Det finns idag en mängd olika sätt att gå ner i vikt på. Det mesta handlar om att äta mindre och röra på sig mer. Det finns olika benämningar och metoder och vad som passar just dig är något du själv får komma fram till. Det finns de metoder där du helt utesluter kolhydrater och socker, och fokuserar på att äta protein och fett. Det finns metoder där du ska räkna kalorier eller metoden med att räkna points. Vad som kan vara en hjälp på vägen är att använda sig av kosttillskott av olika slag. Det finns idag metoder där du kan äta pulver, soppor och proteinbars. Att byta ut vissa måltider kan gynna en viktnedgång, men du bör även äta riktig mat. Om du ofta är på språng, så är det inte fel att ha en bar eller liknande med dig, så att du undviker att åka till ett snabbmatställe när hungern gör sig påmind.

Ersätta vissa måltider

Riktigt mat, det är det bästa, men om du ska försöka gå ner i vikt så är det viktigt att bland annat se till att du äter något var tredje timme. Det innebär att du måste få i dig åtminstone två mellanmål utöver huvudmåltiderna. En bra måltid bör innehålla bra protein, långsamma kolhydrater samt vitaminer och mineraler. Med protein håller du dig mätt längre, så ät mycket fågel, ägg och fisk eller ett kosttillskott. Ibland när du inte hinner äta en riktig måltid kan ett kosttillskott hjälpa dig genom att ersätta en måltid. Se bara till att det tillskott du väljer har bra protein och bra med vitaminer och mineraler.
Det finns olika kosttillskott som kan användas som måltidsersättare och de kan delas in i hur mycket kalorier de innehåller. En kategori är den som ersätter en eller flera, men inte alla måltider och så finns det den som kan ersätta hela ditt dagsbehov. För en hälsosam viktminskning så är det dock bra att äta riktig mat och kombinera det med bra kosttillskott, mineraler och vitaminer. Här finns tips för den som vill gå ner i vikt!

Hampa i ny funktion

Inom tillverkningsindustrin har hampa sedan lång tid tillbaks varit ett hett material. Dess starka fibrer och resistenta karaktär har gjort detta till ett förstahandsval både inom konfektion och produktion. I Sverige har användningen till stor del handlat om rep och trossar för våra hamnar. Kokos och hampa har varit kärnan i alla rep och än idag är hampa använt frekvent. Ett användningsområde som inte är lika självklart är inom medicin. Hampa har ett rykte om sig som rus-växt men detta är en mycket begränsad del av växten. En av flera cannabinoider har psykoaktivitet som följd. THC förekommer i många plantor men det är långt ifrån alla som känner till att de övriga komponenterna har minst lika stor funktion i kroppen.

CBD olja

När man talar om CBD olja handlar det om ämnen som något förenklar är en antagonist till THC. De hälsovänliga cannabinoiderna ger inte något rus och går inte att missbruka på samma vis. Däremot gör de stor skillnad i kroppen och man har på senare år kunnat se allt fler hälsoeffekter då användning och forskning tilltagit. I Sverige tillverkas CBD olja från närodlade plantor av industrihampa. Denna har en naturligt låg halt av THC vilket legat till grund för att den tillåtits odlas i Sverige.

Det finns i dagsläget en uppsjö varianter CBD olja tillgängliga och många av dessa kommer från utlandet. För att vara säker på att oljan inte innehåller THC, bör man därför välja ett svenskt alternativ som Elixinol CBDolja vilken är vattenlöslig och utan THC. Fördelarna vid kontinuerlig användning uppges vara många och ett flertal personer kan gå i god för positiva upplevelser. I och med att forskningen ännu inte nått konsensus i fråga om fördelarna, inväntas ännu en hel del rapporter. CBD olja är en naturlig medicin som använts i generationer bakåt. I och med en öppnare inställning från såväl samhälle som forskning, kan vi snart närma oss verifierade uppgifter om dess effekter.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén